Cotxeres de Sants

El maig del 1875 es va inaugurar una línia de tramvies tirats per mules i cavalls que enllaçava el pla de la Boqueria amb Sants i Hostafrancs. Les cotxeres d’aquella nova línia estaven situades en un edifici  projectat per Tiberi Sabater i Carné.

El 1904, la tracció animal va desaparèixer per deixar pas als tramvies elèctrics.

Aleshores va caldre remodelar l’edifici i construir una nova nau on abans hi havia les quadres. El 1924 s’hi va fer una altra ampliació, que seguia un projecte de l’arquitecte Antoni Millàs Figuerola.

Quan les línies de tramvia de la zona van desaparèixer, l’any 1968, els edificis dedicats a cotxeres van perdre el seu ús i l’empresa que havia explotat el servei fins aleshores es va plantejar construir-hi un Museu del Tramvia.

Però som als anys setanta, el món veïnal té les seves prioritats i, més que un museu, el que reclamaven els habitants del barri era un espai públic.

La primera zona d’ús públic a les Cotxeres de Sants es va habilitar el 1977,  però de fet el Centre Cívic no es va inaugurar fins al 1984. Entre el 1981 i el 1984, l’arquitecte Ricard Perdigó s’havia encarregat de les obres de remodelació dels dos primers edificis del centre, dedicats al metge, escriptor i promotor cultural Jacint Laporta i a qui va ser director de l’Orfeó de Sants, Antoni Pérez i Moya.

El tercer edifici va ser remodelat l’any 2008 també per Ricard Perdigó i duu el nom d’un dels botànics catalans més destacats nascut al barri de Sants, Francesc Masclans i Girvès.

Finalment, el quart edifici, dedicat a l’arquitecte santsenc Modest Feu, va compartir inicialment  els usos culturals amb els dels serveis socials de la zona fins a l’any 2001, a partir del qual es va dedicar exclusivament als serveis socials.

Les Cotxeres de Sants van ser testimoni d’aquells temps passats en els quals tramvies com el 29 o el 56 circulaven amunt i avall pel carrer de Sants. Construïdes l’any 1904 per guardar-hi els tramvies, les antigues cotxeres van ser reformades l’any 1984 per instal·lar la seu d’un dels centres culturals i de lleure més coneguts de la ciutat: el centre cívic Cotxeres de Sants. Aquesta reconversió va ser possible gràcies a un moviment reivindicatiu encapçalat per les associacions de veïns i veïnes els anys 1970.

D’aleshores ençà, Cotxeres de Sants acull esdeveniments emblemàtics com l’Open d’Escacs de Sants, Hostafrancs i la Bordeta o La Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants, a més de concerts, exposicions, conferències, fires i tot tipus d’activitats durant gairebé els 365 dies de l’any.

A l’actualitat, l’equipament està format per un complex de tres edificis. Els dos primers edificis sumen una superfície total d’uns 5.000 m², amb sala de conferències, sala d’Internet, un auditori de 1.200 m² i altres espais polivalents. Les obres de remodelació del tercer edifici li han proporcionat espai útil per a un casal de gent gran de 400 m² i una amplia sala d’actes.

 

 

Vols contactar amb nosaltres?

Contactar

Horari del centre

De dilluns a divendres: de 9 a 14.30 h i de 16 a 21.30 h
Dissabte: de 9.30 a 14.30 h – de 16.30 a 21.30 h

Horari d'oficina

Dilluns a divendres: de 9.30 a 14 h
Dilluns a dijous: de 16.30 h a 19 h

Transports

BUS: D20, V5, 50 0i 115
METRO: Plaça de Sants (L1 i L5)
RENFE: Estació de Sants