Casinet d’Hostafrancs

A mitjan segle XIX, moltes fàbriques situades dins la Barcelona emmurallada buscaven nous terrenys per poder expandir-se en municipis veïns com ara Sants.

Una d’aquestes fàbriques era la de la família Muntades, que el 1848 va aprofitar un prat d’indianes no gaire lluny de la riera de Magòria per construir-n’hi una de nova.

La factoria, dedicada al fi lat, teixit i estampat de cotó, aprofitava la presència d’aigua a la zona per fer anar les seves màquines de vapor. Prop de 2.500 persones treballaven l’any 1880 a la fàbrica de l’Espanya Industrial SA, considerada una de les més modernes del seu ram.

L’arribada, l’any 1914, de l’electricitat va fer créixer la productivitat i el prestigi de la fàbrica, que ja era la tèxtil cotonera més important de Sants i una de les principals del país.

El 1948 els treballadors de l’Espanya Industrial van rebre una bona notícia: els havien construït unes instal·lacions específicament pensades per fer de menjador i zona d’esbarjo dels empleats. En deien, … «el Casinet».

El 1969, però, l’empresa va traslladar la producció de Sants a Mollet del Vallès i els propietaris projectaven substituir la fàbrica per una zona residencial d’alta densitat. El veïnat i les entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta van oposar-s’hi i van reclamar amb insistència que es donés un ús social als terrenys de l’antiga fàbrica.

Finalment, el 1979 l’Ajuntament de Barcelona va comprar els terrenys. Dos anys després van començar els enderrocs, però es van conservar alguns edificis, entre ells el Casinet i la Casa del Mig.

Encara s’hi havien de fer força millores, però el 1982 ja s’utilitzaven les instal·lacions del Casinet.

El model de cogestió ha afavorit que el Casinet d’Hostafrancs sigui avui dia un punt de referència pel que fa a la vida cultural i al temps de lleure dels veïns i veïnes. Espais com el Pati del Casinet s’han convertit en lloc de trobada comunitari, especialment quan arriba la revetlla de Sant Joan o el Vermut Jazz, que s’hi celebra cada diumenge en arribar la primavera.

Actualment el centre cívic consta d’un edifici de dues plantes, amb una superfície total de 1540 m² i destaquem el Teatre, amb un aforament per a 400 persones, a més de sales polivalents obertes a les entitats del barri i a la ciutadania en general. Entre els usuaris d’aquests espais destaca la Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya, allotjada a les instal·lacions del centre, que cada any organitza un curs internacional de dansa. Iniciatives com aquesta conviuen amb els tallers i activitats pròpies del centre cívic, aportant-li un gran dinamisme.

 

Vols contactar amb nosaltres?

Contactar

Horari del centre

De dilluns a divendres: de 9 a 14.30 h i de 16 a 21.30 h
Dissabte: de 9.30 a 14.30 h – de 16.30 a 21.30 h

Horari d'oficina

Provisionalment tancada, us atendrem a Cotxeres de Sants (Sants, 79)

Transports

BUS: D20, V5, 50 0i 115
METRO: Plaça de Sants (L1 i L5)
RENFE: Estació de Sants