Les peripècies estètiques i narratives del setè art fan realitat, encara que sols sigui per un moment, els somnis més inversemblants de l’espectador. D’altres, en canvi, reviuen els pitjors malsons, treuen a la llum velles pors ocultes, fòbies no revelades. A Sants seguim més a aquests últims, als qui retem homenatge cada any amb la Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, tot un clàssic en el panorama cinematogràfic barceloní que combina un concurs internacional de curts amb el ja tradicional cicle maratonià de cinema del gènere.

Un festival ple de ficció, sang i terror en què, tanmateix, el públic, signe distintiu del festival, ve a passar-ho bé. Tot de la mà de realitzadors consagrats i amateurs, que presenten les seves últimes creacions i a les quals s’uneixen les reestrenes del gènere més destacades i una excel·lent selecció de Sèrie Z, aquest subgènere del cinema de terror que, per dir-ho d’alguna manera, no compta amb el millor dels pressupostos però que sens dubte té un gran nombre d’adeptes. Un festival singular que com cada any té lloc a l’auditori de Cotxeres de Sants i que celebra del 23 al 25 de novembre la seva 35ena edició.

El concurs més singular

El festival gira entorn de dos elements principals, el concurs i la marató de cinema, que es complementen amb diverses activitats culturals ambientades en la temàtica. Des que la Marató va incloure a la seva programació fa ja 20 anys el Concurs de Curts Fantàstics i de Terror, el certamen no ha deixat de créixer. L’any passat van arribar a un total de 389 produccions arribades de 40 països participant al concurs (des d’Uzbekistan a Cuba).  Es presenten tant directors amb una llarga experiència professional com autors que inicien la seva carrera cinematogràfica. Així, obres premiades als grans certàmens nacionals i internacionals s’entremesclen amb les primeres produccions de cineastes amateurs per competir pel premi en alguna de les categories del concurs. Una combinació d’estil propi que sens dubte és clau del seu èxit.

Immers en una atmosfera única, l’espectador podrà gaudir al llarg del festival d’una selecció dels 100 millors curtmetratges presentats i votar per al premi del públic al curt millor valorat. Més de 2500 assistents van nodrir les sales de Cotxeres de Sants en anys anteriors a la pandèmia per atorgar aquest guardó i conèixer les pel·lícules guanyadores de les altres categories, que es presentaran en la gala final del concurs després de la projecció de totes les produccions finalistes i en la qual es reparteixen més de 3500 euros en premis.

Avís per a navegants: Aquest no és un concurs a l’ús!  Són vàries les particularitats que el fan original convertint-se per a molts en una cita innegociable. A part dels premis habituals que es concedeixen en tot festival de cinema de curts, el de la Marató compta amb una categoria difícil de trobar: el premi especial “Chicha cutre”, sobren les paraules. Aquest és el lloc ideal per a aquelles produccions de molt baix pressupost que rendeixen culte al “gore” amb sang de salsa quetxup i efectes especials sortits de la casa de les bromes. Tot un art que la Marató ha decidit recolzar i que sens dubte l’atorga un caràcter especial. I no és l’únic toc de la casa. No hi ha públic igual que el de la Marató, amb interacció amb les projeccions, fidel des del principi i sense complexos ni objeccions a criticar una obra si fa falta, amb un gran sentit de l’humor. En alguns moments és possible que no escoltis els diàlegs, però gaudiràs del moment.

 

La nit més llarga

Després de la gala de finalistes del concurs de curts del divendres, arriba la nit més llarga: el dissabte. Projeccions de cinema fantàstic i de terror fins les 5 del matí pels més atrevits. Tota una prova de resistència que inclou no solament algunes de les pel·lícules més destacables de l’any, sinó també una selecció del millor cinema “cutre” o de sèrie Z. Això sí…, projectades en sales diferents. Com sempre, i per conservar la tradició, l’organització es reserva el dret a no desvetllar una de les pel·lícules que es projectaran, a més de projectar una “pel·lícula càstig”, amb tota la intenció del significat. Qui coneix la Marató ja sap que es gaudeix, però també es pot patir.

 

A les projeccions de la Marató s’uneixen activitats complementàries com: Childrens of VHS, el 7 de setembre, la Mini-marató de terror del dissabte 26 d’octubre, amb la projecció d’un programa doble,  o el concurs de microrrelats del gènere, en el que participen més de 1100 obres que seran entregades al públic de la Marató.

Són moltes hores de curts i pel·lícules, així que disposem d’un bar ambientat per a l’ocasió, lloc de descans i que ajuda a recarregar piles per a la següent sessió.

 

Tot un esdeveniment que no passa desapercebut i que com cada any atraurà al llarg d’una setmana a tots aquells amants incondicionals del terror i la fantasia, d’allò “freak” i estrany, per gaudir en companyia de les últimes creacions del gènere.

Vols contactar amb nosaltres?

Contactar