#Articulant és un espai organitzat per PlataformaCero que posa al centre les narratives migrants a través de l’art, la literatura, conversatoris i la projecció documental, en un diàleg transcultural que planteja els reptes de l’exercici artístic per a persones migrants racialitzades a l’hora d’accedir als espais culturals a Occident.
Amb la participació de: Ana María Gomajoa Moreno, Andrea de La Hoz, Quinny Martínez Hernández.
Modera: Karina Bossa de Afrocaribe BCN
El projecte «Afrotalks – Cultura afrocolombiana a Barcelona» s’inscriu dins d’una iniciativa més àmplia destinada a crear espais de trobada i conversa, o talks, amb artistes afrocolombians. L’objectiu principal és obrir un debat a la ciutadania barcelonina sobre cultura, creativitat i pensament crític des de la diversitat, posant de relleu les aportacions dels artistes d’origen afrocolombià en la construcció d’una societat barcelonina intercultural. Aquestes trobades tenen una doble funció: no només es proposen com a espais de reflexió cultural, sinó que també volen ampliar el coneixement i combatre els estereotips negatius vinculats a les persones amb bagatge migratori. Amb aquest objectiu, es treballarà per arribar a un públic ampli i, possiblement, poc sensibilitzat amb els temes interculturals. La participació en les talks permetrà als assistents conèixer de primera mà les realitats de les comunitats culturals diverses que viuen a la nostra ciutat, potenciant així una societat que no invisibilitzi aquestes aportacions. Format de l’Activitat: En aquesta nova fase del projecte, s’ha dissenyat un format de conversa en fòrum que inclourà la participació de dues ponents destacades, dues dones afrocolombianes provinents del Carib i del Pacífic colombià. Aquestes dones, amb les seves experiències personals i artístiques, compartiran els seus coneixements i perspectives sobre la cultura afrocolombiana en el context de Barcelona. L’activitat serà moderada per una experta en temes interculturals i cultura, que guiarà el diàleg amb les ponents i facilitarà la participació del públic. Aquest format obert pretén crear un espai dinàmic on els assistents puguin interactuar directament amb les ponents, fent preguntes i contribuint al debat, amb l’objectiu de generar un intercanvi ric i significatiu.
Presentació del llibre Papiyon Nwa (Papallona Negra). Relatos y experiencias de un migrante haitiano.
Dimarts 22 de octubre, a les 18.30 h
Robenson Glésile. Activista antirracista i defensor dels DDHH; membre del grup d’estudis sobre Migraciones (Universidad Nacional de Rosario); cofundador de la Fundación Jèn Mapou Haití; panelista del programa radial Uniendo Fronteras; col·laborador d’Ubuntu.es i analista de temes relacionats amb el seu país. En 2022 va ser elegit com un dels “10 Jóvenes Sobresalientes de la Provincia de Santa Fe”, Argentina. És l’autor del llibre Papiyon Nwa (Mariposa Negra). Relatos y experiencias de un migrante Haitiano. El llibro fou declarat d’interès municipal pel Concejo Municipal de Rosario i d’interés provincial por la Cámara de Diputadas y Diputados de Santa Fe, Argentina.
Papiyon Nwa ens convida a endinsar-nos en las vivències de desarrelament , dol, astorament i resiliència que travessen les vides i els cossos de totes les persones migrants, a més d’oferir-nos una mirada crítica, aguda i perceptiva sobre fets rellevants de la història i les problemàtiques actuals d’Haití. Els relats autobiogràfics que Robby ens presenta en el llibre, demanen que ens obrim a la experiència de mirar la vida amb ulls nous, amb mirada de qui habita dues terres i, de vegades, sent que no pertany a cap.
“La historia és científica, la memòria és política”, ens recorda Robby en un dels relats que poblen aquest llibre. I és que Papiyon Nwa és precisament això, un exercici de memòria, de reflexió, de resistència i de tossuda esperança.
Projecció de la pel·lícula: Mal de caña
Dijous 31 d’octubre, a les 18.30 h
errante es un programa itinerant de cinema sobre migració i diàspores projectat a espais alternatius en diàleg amb les arts experimentals i el menjar.
Direcció: Juan Alfonso Zapata
Amb la participació de: Moisés, Martina Henríquez, María Aubec, Yudelka Oguis, Jenny Torres, Jesús Núñez, Lenord, Juan Telemín, Marcelo Masselis Polo, Roberto “El Dominante”, Jr Music JayRicky. Miguel Ángel Grullón, María Magdalena Álvarez, Leidi
Idiomes: Espanyol, Criollo haitià
Subtítols: Català
Sinopsis: Emmarcats en una cultura de coerció, els treballadors de la plantació es veuen forçats a acceptar una vida de misèria a canvi d’un rudimentari refugi al que anomenen llar.
Quan el marit de María va morir, li van dir que havia de deixar la plantació o treballar en l’únic treball disponible: tallar i cultivar canya. Ella va decidir agafar la feina que li oferia la Compañía a canvi d’un salari de misèria i una petita barraca on viu amb els seus 5 fills. D’aquesta manera, va acceptar una vida de precarietat sense electricitat, aigua potable ni serveis sanitaris. Així és com milers de persones queden atrapades en un sistema que els nega tots els serveis bàsics i els desprèn dels seus drets cívics, mantenint-los en una vida de misèria.
La gran extensió de canya de sucre a República Dominicana ofereix aquest tracte a milers de treballadors Haitians.
Dia: 16/10/2024
Hora:
Lloc: Sala de conferències Cotxeres